Mohair

Mohair is de naam voor het haar van de Angorageit. Het heeft een mooie glans en lijkt soms een beetje te schitteren. Hierdoor word het ook wel de ‘Diamantvezel’ genoemd. Verder is de wolsoort brandveilig, duurzaam en heeft het een natuurlijke elasticiteit. Ook kreukt het vrijwel niet en zal het niet vervilten. Het is een duurdere vezel dan gewone wol. De vezel voelt aangenaam aan en behoudt jarenlang zijn beroemde, fijne en zijdeachtige glans. Door de speciale structuur van de vezel kunnen bij het spinnen en weven soms knoopjes ontstaan. Bovendien kunnen zich in de stof wat ‘zwarte haartjes’ bevinden die geen kleurstof hebben opgenomen tijdens de verfbehandeling. Het zijn de typische kenmerken en zijn het bewijs voor het natuurlijke karakter en de echtheid van mohair.

Aangezien mohair een wolsoort is heeft het wat betreft onderhoud en reiniging dezelfde kenmerken als wol. Een belangrijk kenmerk is dat het snel kan krimpen. Dit gebeurd door grote temperatuur verschillen. Hierdoor kan het dus voorkomen dat, al word het wolwasprogramma op een wasmachine gebruikt en het buiten vriest, het wollen product alsnog krimpt. Veel wolwas progamma’s wassen namelijke op 30gr. Het spoelwater word echter nooit verwarmt. Vriest het buiten dan zal het spoelwater slechts enkele graden zijn en heb je dus als nog een groot temperatuurverschil.

Daarom is het algemeen gezien aan te raden om een wollen product met de hand te wassen. Gebruik hierbij koud tot lauw water en een wasmiddel speciaal geschikt voor wol. Is het product erg vies? Knijp dan liever het wasmiddels voorzichtig in het product inplaats van te wrijven hiermee beschadig je de stof.  Laat het nooit langer dan 5 minuten inweken en spoel grondig uit. Draai vervolgens het product voorzichtig in een handdoek en rol zacht. Wol mag absoluut niet uitgewrongen worden hiermee verliest het zijn vorm. Laat het vervolgens liggend, niet in direct zonlicht drogen.

Advies van Hinck

Bij Hinck helpen we je graag zo lang mogelijk te genieten van je producten. Hierbij speelt wash and care een belangrijke rol. Om er zeker van te zijn dat de producten zo lang mogelijk mooi blijven hebben we uit een lopende adviezen. Het materiaal hangt altijd samen met het ontwerp. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat een product gezien het materiaal in het algemeen machinaal gewassen kan worden. Maar als deze handgeweven of bewerkt is kan dit als nog gevolgen hebben voor het design. Daarom raden we voor de kussens en plaids van Hinck uitsluitend dry clean only aan.