Zijde

Zijde heeft van alle natuurlijke vezels de meeste glans. Daarnaast is het een soepele, elastische stof, die niet zo kwetsbaar is als vaak wordt gedacht. Droog is het sterker dan nat. Daarnaast isoleert warmte goed en is goed ademend. Bij warm weer voelt het koel aan en bij koud weer is het lekker warm. Hierdoor is het een geliefd product in de slaapkamer, naast het comfort geeft het direct een luxueuze en mooie uitstraling. Wel is het gevoelig voor zonlicht, door het uv-licht kan de kleur worden aangetast. De structuur van gewassen zijden stoffen zijn glad, die van ongewassen zijn minder gelijkmatig en ruwer. De producten van Hinck zijn ongewassen, hierdoor komen en wat slubs voor in de stof die zorgen voor een levendige uitstraling.

Hoewel zijde als weefsel vrij sterk is, is het kwetsbaar als het gaat om onderhoud, net als wol. Het kan het beste met de hand gewassen worden, in koud/lauw water. Gebruik een speciaal wasmiddel, geschikt voor wol en zijden stoffen. In ieder geval nooit heet wassen en ook niet laten weken. De gouden regel is dat je het niet te lang in het water laat liggen. De eerste keer dat je een zijden stof wast kan het wat van de kleurstoffen afgeven, dus is extra voorzichtigheid op zijn plaats. Hierdoor raden we je aan iedere zijden stof apart te wassen. Ook mag je de stof niet borstelen, wrijven, wringen of centrifugeren. Anders verliest het namelijk zijn gaafheid. Druk eerst met een handdoek het meeste water eruit voordat je het in de schaduw laat drogen. Strijken kan wel, maar niet te warm, binnenstebuiten en bij voorkeur als het nog vochtig is. Ook kun je zijden producten wassen in pure wasbenzine, zodat je de zijde niet na hoeft te spoelen.

Advies van Hinck

Bij Hinck helpen we je graag zo lang mogelijk te genieten van je producten. Hierbij speelt wash and care een belangrijke rol. Om er zeker van te zijn dat de producten zo lang mogelijk mooi blijven hebben we uit een lopende adviezen. Het materiaal hangt altijd samen met het ontwerp. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat een product gezien het materiaal in het algemeen machinaal gewassen kan worden. Maar als deze handgeweven of bewerkt is kan dit als nog gevolgen hebben voor het design. Daarom raden we voor de kussens en plaids van Hinck uitsluitend dry clean only aan.